Διαμάντι ή Μοϊσανίτης;
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τον μοϊσανίτη με το διαμάντι, καθώς αδυνατούν να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς πολύτιμους λίθους. Στις μέρες μας πολλοί επιλέγουν τον μοϊσανίτη ως μία εναλλακτική έναντι του διαμαντιού, αλλά αλήθεια άραγε μοιάζουν τόσο πολύ αυτές οι δύο πέτρες; Ας εξετάσουμε τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν αυτούς τους δύο πολύτιμους λίθους.
Τι είναι ο μοϊσσανίτης;
Ο μοϊσανίτης αποτελεί φυσική ορυκτή πέτρα, η οποία για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε το 1893 σε μετεωρίτη που είχε πέσει στην Αριζόνα Η.Π.Α. από τον Γάλλο επιστήμονα Henri Moissan, από τον οποίο έλαβε εν τέλει και ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος την παγκόσμια επιστημονική ονομασία του. O Henri Moissan αρχικά πίστεψε ότι ανακάλυψε διαμάντια, αλλά πολύ γρήγορα οι έρευνες του εργαστηρίου απέδειξαν ότι πρόκειται για κρυστάλλους οι οποίοι αποτελούνταν από καρβίδιο του πυριτίου, ενώ αντίθετα τα διαμάντια αποτελούνται από 100% άνθρακα.
Σε τι διαφέρει από το διαμάντι
Οι φυσικοί μοϊσανίτες είναι εξαιρετικά σπάνιοι και γι’ αυτό το λόγο είναι σύνηθες να συναντούνται στην αγορά αρκετοί συνθετικοί. Το διφορούμενο ζήτημα στη περίπτωση του εν λόγω πολύτιμου λίθου, που ωστόσο τον κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό, είναι ότι παρά το γεγονός πως η κατασκευή τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για διαμάντια επί της ουσίας έχουν τεράστιες διαφορές με αυτά, τόσο στα επιμέρους χαρακτηριστικά όσο και στην εξωτερική εμφάνιση. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται σχεδόν ίδιοι αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά που τους καθιστούν εκ διαμέτρου διαφορετικούς.
Σκληρότητα
Όπως και το διαμάντι έτσι και ο μοϊσανίτης είναι αρκετά σκληρός. Φυσικά το διαμάντι αποτελεί το πιο σκληρό πολύτιμο λίθο που υπάρχει. Έτσι στην παγκόσμια κλίμακα που αφορά τη σκληρότητα των πολύτιμων λίθων, το διαμάντι βρίσκεται στη πρώτη θέση με βαθμό σκληρότητας 10, ενώ πιο κάτω μπορούμε να συναντήσουμε τον μοϊσανίτη με εξίσου με μεγάλο βαθμό σκληρότητας στα 9,25. Η ανθεκτικότητα του είναι και αυτή που τον κάνει να συνδέεται και τόσο πολύ με διαμάντι.
Χρώμα
Όσον αφορά το χρώμα, παρά το γεγονός ότι εκτιμώνται εν γένει ως άχρωμοι, μπορεί κανείς πολύ εύκολα να διαπιστώσει πως υπάρχουν αποχρώσεις οι οποίες μπορεί να τείνουν είτε προς το κίτρινο είτε προς το γκρι υπό συγκεκριμένο φωτισμό, πράγμα το οποίο γίνεται περισσότερο εμφανές σε πέτρες μεγαλύτερων καρατίων (ct). Σε αυτό το σημείο όμως νικητής είναι το διαμάντι, καθώς εάν αυτό εκτιμηθεί ως άχρωμο τότε θα φαίνεται εντελώς λευκό και λαμπερό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού και εάν το κοιτάξετε.
Ποιότητα
Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, ο μοϊσανίτης είναι εξαιρετικά σπάνιος πολύτιμος λίθος και γι αυτό το λόγο συναντούνται στην αγορά μοϊσανίτες οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε ειδικά γεμολογικά εργαστήρια εμφανίζοντας ελάχιστες ατέλειες στην ποιότητα τους. .
Λάμψη
Είναι γεγονός ότι ο μοϊσανίτης και το διαμάντι έχουν εντελώς διαφορετική λάμψη. Ο μοϊσανίτης διαθέτει δείκτη διάθλασης 2.65-2.69, ο οποίος είναι αρκετά υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του διαμαντιού. Οι χρωματισμοί του ουράνιου τόξου που διακρίνονται στη λάμψη του μοϊσανίτη εντυπωσιάζουν και κερδίζουν τις εντυπώσεις πολλών ανθρώπων.
Για κάποιους ωστόσο, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην τελική επιλογή καθώς βρίσκουν υπερβολικούς αυτούς τους χρωματισμούς, οι οποίοι γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτοί υπό ηλιακό φως. Από την άλλη πλευρά το διαμάντι έχει δείκτη διάθλασης 2.417-2.419 και αντανακλά το φως με διαφορετικούς τρόπους. Ο τρόπος με τον οποίο αντανακλά και διαθλάται το φως, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του διαμαντιού, συνθέτουν αυτή την εντυπωσιακή λάμψη που εκπέμπει.
Τιμή
Ίσως ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους προτιμάται ο μοϊσανίτης είναι η τιμή του, καθώς κοστολογείται στο 1/10 έναντι της τιμής του διαμαντιού.
Γιατί να διαλέξει κανείς μοϊσανίτη;
Όλα εξαρτώνται από τη βασική επιθυμία του καθενός αλλά και σίγουρα από το προυπολογισμό που δύναται να διαθέσει. Μπορεί ο μοϊσανίτης να μην μοιάζει για διαμάντι στα μάτια κάποιου που μπορεί να το αναγνωρίσει αλλά σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετικά ικανοποιητική λύση εάν ο οικονομικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αγορά ενός πραγματικού διαμαντιού!